Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Graf van de Beerselse brouwer-mecenas Frans Van Haelen opgeknapt

ma 20 september 21
Het art-deco grafmonument van de legendarische brouwer Frans ‘Susse’ Van Haelen werd volledig gerestaureerd in is terug in volle glorie te bewonderen.

Oudere Beerselaars hebben zeker en vast nog horen vertellen over de legendarische brouwer Frans ‘Susse’ Van Haelen. Susse nam de brouwerij ‘In het fonteintje‘ in de Put van Kalevoet over van zijn vader en bouwde deze in het interbellum uit tot een florerend bedrijf. Brouwerij Van Haelen stond in de wijde omgeving bekend als één van de beste geuze- en lambiekbrouwers.

  

Van Haelen, zonder twijfel de rijkste Beerselaar indertijd, was ook een graag geziene volksfiguur. Hij was erevoorzitter van diverse verenigingen waaronder de Harmonie Cercle Gréty. Hij was naast zakenman, geboren verteller en bon-vivant vooral een fanatiek kunstverzamelaar en -mecenas. Zijn woning was van onder tot boven volgestouwd met schilderijen, porselein en antieke meubels. Hij verzamelde een ware kunstenaarskolonie rond zich, de zogenaamde Brabantse Fauvisten, waaronder Louis Thévenet, Willem Paerels, Rik Wouters en Edgard Tytgat. Frans Van Haelen overleed na een rijkgevuld leven op 18 februari 1939 -zijn echtgenote was exact veertien dagen eerder begraven- en werd onder massale belangstelling begraven op het kerkhof van Beersel.

  

Zijn sober art-deco grafmonument ligt centraal op de begraafplaats. De grafsteen was in de loop der tijd echter gebarsten en verzakt door vochtinsijpeling. Het enorme en centraal gelegen graf ontsierde de begraafplaats. Het schepencollege was van oordeel dat de graftombe van een dorpsgenoot met dergelijke verdiensten uit erkentelijkheid niet verwaarloosd kon blijven liggen en vatte de koe bij de horens. De gemeente deed hiervoor beroep op sociale tewerkstellingsdienst 3Wplus die met engelengeduld de tientallen stukken terug aaneenlijmde. De dienst erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant subsidieerde deze restauratie voor 3.300 euro.

  

Het grafmonument, ontworpen door Léon Sneyers (1877-1948), een Ukkels art-deco architect en leerling van Paul Hankar en Adolphe Crespin, werd volledig gerestaureerd in de maand juni 2020 (dus in volle coronatijd) en is terug in volle glorie te bewonderen. Sneyers was gepassioneerd door schilderkunst en ongetwijfeld een intimus van Frans Van Haelen. Zijn oeuvre staat bekend als geometrisch en sober.

   

Het grafmonument bestaande uit verschillende volumes, met een betonnen grafkelder als fundament. De verhoogde centrale grafzerk met centraal erop een uitspringend reliëf van Latijns kruis. De lagere volumes rechts en links van de zerk geven het geheel een robuust, stoer uiterlijk. De stèle (rechtopstaand deel) bestaat uit verschillende volumes in symmetrische trapvorm. Op de stèle de enige epigrafie, in moderne letters ‘VAN HAELEN’, uitgehouwen in bas-reliëf. Het voorhofje is afgeboord met stenen dorpels, het volume van het hofje is opgevuld met wit siergrint. De enige steen die voor dit grafmonument werd gebruikt is blauwe arduin. Elk vlak werd zorgvuldig gefrijnd. Rechts beneden de stèle de naam van de ontwerper, uitgehouwen in bas-reliëf.

Nieuwsoverzicht
Graf van Haelen

Openingsuren & contact

Archief

adres
Alsembergsteenweg 10461652 Alsemberg
tel.
02 359 17 40
e-mail
archief@beersel.be

Lees meer artikels over