Website en stockverkoop door het Heemkundig Genootschap

di 21 april 20
Om een breder publiek te bereiken en je wat leesvoer te bezorgen in deze barre quarantainetijden, plaatst het Beersels Heemkundig Genootschap zijn website versneld online.

Op de startpagina wordt hun werking helder voorgesteld. De website zal hopelijk uitgroeien tot het startpunt voor elke geïnteresseerde in de geschiedenis van Beersel.

     

De site heeft dan ook heel wat te bieden: de eerste 48 nummers van “En het dorp zal duren…” kan je volledig lezen en raadplegen op de website. Dit alles is goed voor meer dan 3.350 pagina’s aan lokale geschiedenis om in te grasduinen! Een ware schatkamer van het Beersels verleden. Dankzij de handige OCR-functie kan je in elke publicatie zoeken naar een naam, begrip, jaartal of gebeurtenis. Er is uiteraard nog veel meer te ontdekken. Met subsidies van de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei liet het Genootschap heel wat “historische” werken over Beersel en haar deelgemeenten digitaliseren. Deze “geschiedeniswerken” zijn nog slechts hier en daar te vinden op een (online) veiling of verkoopsite, tegen klinkende munt. Op deze manier kan iedereen grasduinen in een heemkundige “startbibliotheek”: niet alleen de dorpsmonografieën van Constant Theys, maar ook de werken van Van Den Weghe Uit de geschiedenis van Loth en het zeldzaam werkje van pastoor Jan Bols De Kerk van Alsemberg en haar miraculeus beeld van O.-L.-V. uit 1910 zijn digitaal raadpleegbaar.

   

   

Doorzoek de Beerselse Erfgoedcollecties

  

Beersel is rijk aan erfgoed. Onbekend is echter onbemind. Verschillende collecties in de gemeente werden geïnventariseerd op Erfgoedplus.be, dit is een erfgoeddatabank waarop je heel wat kan ontdekken. Een link leidt je naar de verschillende collecties toe, o.a. de erfgoedcollectie van het Heemkundig Genootschap, enkele kunstwerken uit de kerk van Alsemberg of de volledige inventaris van de Sint-Jan-de-Doperkerk te Huizingen. Deze laatste collectie beschrijft niet minder dan 240 objecten, elk voorwerp werd gefotografeerd en grondig besproken. Daarnaast kan iedereen nu ook de kunstcollectie van de gemeente bewonderen: heb je een monument gespot op een rotonde of in een publiek park? Via onze website leer je meer over hun herkomst, vervaardiger en jaar van plaatsing of inhuldiging. Daarnaast stellen we op regelmatige basis een “object in de kijker”, daarmee willen we tijdelijk één voorwerp uit onze collectie in de schijnwerpers plaatsen.

   

  

Nieuwsbrief

   

Het Genootschap zal minimum vier nieuwsbrieven per jaar versturen met daarin de laatste nieuwtjes en aankondigingen. In de activiteitenkalender vind je ook een overzicht van data met de thema’s van de jaarlijkse tentoonstellingen en activiteiten zoals Erfgoeddag of Open Monumentendag. Inschrijven op deze nieuwsbrief kan door je email op te geven via http://www.heemkunde-beersel.be/nieuwsbrieven/Inschrijven

  

    

  

Grote stockverkoop oude nummers ‘En het dorp zal duren…

Door de recente verkoop van het oude gemeentehuis van Beersel verhuist het Genootschap binnen afzienbare tijd naar een nieuwe locatie. Om plaats te winnen, verkopen we de oude nummers van ons tijdschrift ‘En het dorp zal duren…’. Alle nummers van 1998 (nr. 1) tot 2010 (nr. 48) kunnen aangeschaft worden voor een democratische prijs van 1 euro  per nummer (zolang de voorraad strekt). Vul je collectie aan of doe kennissen, buren of familieleden een nummer cadeau! Een overzicht van alle beschikbare nummers vind je via de nieuwe website http://www.heemkunde-beersel.be/content/detail/28/tijdschrift-en-het-dorp-zal-duren. De nummers worden echter niet opgestuurd, je kan de boekjes:

  

- afhalen in het lokaal (Hoogstraat 1 in Beersel), en dit op donderdagavond 21 mei en op dinsdagavond 26 mei telkens van 18u tot 20u. Gelieve het gepaste bedrag mee te brengen.

  

- ofwel thuis ontvangen: voor alle bestellingen binnen grondgebied Beersel bieden we gratis levering aan huis aan! Je kan je bestelling doorgeven via heemkunde.beersel@gmail.com of via de gemeentelijke archiefdienst op telefoonnummer 02 359 17 40. Wie een publicatie van na 2010 wenst aan te schaffen, kan uiteraard ook nog steeds bij ons terecht.

  

Neem snel een kijkje via www.heemkunde-beersel.be

De website kwam tot stand met steun van de Beerselse Cultuurraad en het gemeentebestuur van Beersel.

Nieuwsoverzicht
website heemkunde

Openingsuren & contact

Archief

adres
Alsembergsteenweg 10461652 Alsemberg
tel.
02 359 17 40
e-mail
archief@beersel.be

Lees meer artikels over