Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Het project LOTSPOT wordt NAVIGATE YOU(TH)

vr 31 januari 20
Vanaf februari zal Ali Faqih niet langer activiteiten organiseren op woensdag en zondag. In plaats daarvan zal hij twee dagen in de week beschikbaar zijn om alle kinderen en jongeren die op zoek zijn naar een leuke vrijetijdsactiviteit informatie geven en toeleiden naar een club of vereniging.

Lotspot was een samenwerking tussen vzw PIN en de gemeente Beersel. In 2018 en 2019 organiseerden we diverse activiteiten voor kinderen van 10 tot en met 16 jaar. We gaven hen een leuke plek in Lot, vandaar de naam Lotspot. Het project wou, via sport op de pleintjes en laagdrempelige activiteiten, contacten leggen met rondhangende jongeren. We informeerden hen over lokale activiteiten en brachten hen, indien mogelijk, in contact met de lokale vrijetijdsorganisaties.

  

Na twee jaren moeten we echter concluderen dat er helemaal niet zoveel tieners uit verveling rondhangen in Lot. Bovendien zijn een groot deel van de bereikte kinderen reeds aangesloten bij een lokale vereniging. We stelden vast dat voornamelijk nieuwkomers nood hadden aan informatie en toeleiding.

  

Jaarlijks komen enkele honderden jonge, nieuwe inwoners met taal- en integratienoden in Beersel wonen. We weten dat een toffe vrijetijdsbesteding de sociale integratie van nieuwkomers bevordert en ervoor zorgt dat de kinderen en jongeren meer gemotiveerd zijn om Nederlands te leren. Het is echter heel moeilijk om als nieuwkomers je weg te vinden in het sterk uitgebouwde vrijetijdslandschap in Vlaanderen. 

  

Reeds sinds begin 2019 focussen we op vrije tijd met onze projecten. Tijdens onze onthaalgesprekken met nieuwkomers werd vrije tijd, naast het kennis van het Nederlands, werk en inburgering, een vast thema. In 2020 willen we hier nog intensiever op inzetten. In samenwerking met PIN vzw zullen we zoveel mogelijk jonge nieuwkomers tussen de 3 en 25 jaar oud informeren, sensibiliseren en toeleiden naar het lokale vrijetijdsaanbod: We Navigate You(th).

  

Ali, de jongerenbegeleider, is voortaan de contactpersoon voor al jouw vragen rond vrije tijd: sport, theater, jeugdbeweging, muziek, kunst, enz. Hij zoekt samen met kinderen en ouders naar de meest geschikte activiteit. Ali contacteert de vereniging of club, begeleidt bij de eerste deelname aan een activiteit en ondersteunt bij de inschrijving. Hij wordt hierbij ondersteund door de gemeente Beersel en enkele enthousiaste lokale vrijwilligers.

  

Heb je vragen over sport, dans, theater, muziek of de jeugdbeweging? Je kan Ali bereiken op 0471 84 04 55 of ali@vzwpin.be. 
 
 
Nieuwsoverzicht