Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Voorouders zoeken wordt kinderspel in de Beerselse Bib

vr 10 januari 20
Enkele vrijwilligers van het Heemkundig Genootschap werkten de voorbije maanden in de Bib aan een grote uitbreiding van de genealogische databank met alle geboorte-, huwelijk- en overlijdensakten.

Een recente versoepeling van de wetgeving was de aanleiding voor een nieuw geslaagd project van het Heemkundig Genootschap ‘van Witthem’. Gewapend met een geoefend arendsoog, engelengeduld en een flinke portie doorzettingsvermogen togen Mireille Amerijckx, Ingrid Brassine, Mieke Dekoninck, Jean Denayer, Lydia Denayer, Marc Desmedt, Marijke Desmet, Cécile Goossens, André Laeremans, Paul Van Roy, Jules Vanbellingen en Jos Vanden Bosch in de periode mei-november zowat dagelijks naar een rustig lokaaltje in de Bib om bijkomende namen in te voeren in de databank. De gemeente Beersel financierde de digitalisering van de akten -de originele registers moeten op deze manier immers niet langer uit het archief gehaald worden- en gaf een paar afgedankte pc’s in bruikleen. 

Dankzij liters koffie en ondanks het tussendoor oprakelen van de nodige anekdotes over Beersele dorpsfiguren en een occasionele vervloeking als ze een naam niet konden ontcijferen, raakte hun werk af tegen de deadline. In totaal voegden deze gedreven vrijwilligers niet minder dan 27.000 nieuwe akten en 180.000 namen toe aan de sinds 2004 bestaande database. Ook informaticus Geert De Visscher verdient een pluim voor de vele aanpassingen aan de achterliggende zoekmachine.

Al wie meer wil weten over zijn/haar voorouders kan nu via een paar eenvoudige klikken alle geboorteakten (vanaf 1613 tot 1920), huwelijksakten (1644-1945) en overlijdensakten (1644-1950) uit Alsemberg, Beersel, Dworp, Huizingen en Lot makkelijk zelf terugvinden én afprinten of opslaan. Je kan zoeken op naam, datum of deelgemeente. Iedereen kan de genealogische databank gratis consulteren tijdens de openingsuren van de Bib.

Vanaf nu zal er elk jaar een update aan de database gebeuren. Deze uitbreiding biedt een ware goudmijn aan informatie voor historici, heemkundigen, genealogen, leerlingen die als schooltaak een stamboom moeten maken maar ook voor al wie gewoon eens een uurtje in zijn familieroots wil snuisteren.

Nieuwsoverzicht
Vrijwilligers databank

Openingsuren & contact

Archief

adres
Alsembergsteenweg 10461652 Alsemberg
tel.
02 359 17 40
e-mail
archief@beersel.be

Lees meer artikels over