Rookmelders redden levens

ma 25 november 19
Vanaf 1 januari 2020 is het wettelijk verplicht in Vlaanderen om elke verdieping van je woning te voorzien van minstens één rookmelder.

Woningbranden in België eisen veel slachtoffers. Naast het vermijden van brandrisico’s in en om de woning is het belangrijk om te investeren in voldoende rookmelders. Veel te weinig mensen weten dat als er ’s nachts brand uitbreekt, je heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden. Als je slaapt, ruik je immers niets. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is verstikkend.

Voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan redden levens!

Belangrijk is om alle kamers te voorzien van een rookmelder, met als uitzondering de keuken, de badkamer en de garage. Maar hier is uiteraard ook een risico op brand, dus plaats een rookmelder in de nabijheid van deze ruimtes.

Kies voor rookmelders met een niet-vervangbare batterij met een levensduur van tien jaar.

In grotere woningen kan je best kiezen voor gekoppelde rookmelders zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is.

Rookmelders en een geoefend vluchtplan zorgen ervoor dat jij en je gezin tijdig de woning kunnen verlaten in geval van brand. Bespreek met heel de familie wie er bij brand wat gaat doen (wie neemt de kinderen mee, waar de sleutel hangt, langs welke weg je naar buiten kan, …).

Iedereen kan een rookmelder plaatsen: je hebt er geen vakman voor nodig. De meeste toestellen werken op batterijen en zijn eenvoudig te bevestigen.

Meer info?
www.wonenvlaanderen.be/rookmelders

Nieuwsoverzicht