De politie heeft je nodig om diefstallen tegen te gaan

di 21 mei 19
Zeker nu met de zomermaanden wanneer we er met het gezin even op uit trekken, is het voor potentiële dieven hoogtij. De politie organiseert al regelmatig gerichte patrouilles en acties. Maar de politie kan dit niet alleen. Diefstalpreventie is ook een goede manier om diefstallen tegen te gaan.

Diefstalpreventie betekent dat je de inbreker het zo lastig mogelijk maakt en/of tijd probeert te winnen. Mits kleine ingrepen of voorzieningen aan ramen en deuren sluit je heel wat diefstalmogelijkheden uit. Je kan bijvoorbeeld voorzien in dubbel en gelaagde beglazing en ook in buitenverlichting van je woning. Een alarminstallatie of een hond schrikt dieven mogelijks af of zorgen ervoor dat ze slechts zeer kortstondig de woning kunnen doorzoeken.

 

Wist je dat?

Inbrekers dikwijls eerst op verkenning gaan in de buurt waar ze willen toeslaan? U kan als oplettende buur potentiële inbrekers identificeren door een aantal signalen of verdachte handelingen. Een typisch voorbeeld is een onbekende auto die traag door de buurt rijdt met daarin een bestuurder of passagier die de huizen goed observeert. Wanneer je een dergelijke auto opmerkt kan je bijvoorbeeld de kleur, het type en indien mogelijk ook de nummerplaat noteren en doorgeven aan de politie. Ook een persoonsbeschrijving van de bestuurder en passagier kunnen helpen.

Wist je dat inbrekers in de krant kijken wanneer begrafenissen plaatsvinden om er zo zeker van te zijn dat je niet thuis bent? Of dat inbrekers in ziekenhuizen adressen zoeken? Of facebook doorzoeken op zoek naar mensen die voor verschillende dagen het land uit zijn? Waakzaamheid is dus aangeraden.

 

Enkele tips

  • Geef je woning een bewoonde indruk wanneer je met vakantie vertrekt: vraag aan een buur of familielid om de brievenbus leeg te maken, het gras te maaien, de rolluiken op en af te laten …
  • Doe altijd ramen en deuren op slot, ook als je maar voor even afwezig bent. Laat de ramen niet op kiepstand staan.
  • Maak afspraken met je buur of buren: ben je even weg? Vraag aan de buurman of -vrouw om een oogje in het zeil te houden.
  • Ledig regelmatig je brievenbus: laat je post niet uitpuilen uit de brievenbus, anders wek je het vermoeden dat er niemand thuis is.
  • Laat geen waardevolle voorwerpen in het zicht van iedereen achter.
  • Berg materiaal goed op: laat geen ladders, of werkmateriaal slingeren in de buurt van je woning of tuinhuisje en maak het tuinhuisje ook slotvast.
  • Hou een inventaris bij van waardevolle voorwerpen en noteer de serienummers. Hou de facturen ook bij. Noteer bij de aankoop de referenties en maak een foto. Op die manier kan de politie jouw goederen gemakkelijker teruggeven wanneer ze teruggevonden worden.
  • Zet de kartonnen verpakking van je nieuwe toestellen niet voor de deur, anders zien inbrekers al snel wat er te stelen valt.

Meer info: www.veiligewoning.be

 

Toch ingebroken?

Als je bij je thuiskomst vaststelt dat er werd ingebroken, ga dan niet binnen. Laat alles onaangeroerd, verwittig de politie en wacht op hun komst. Neem achteraf de nodige voorzorgsmaatregelen om een tweede inbraak te vermijden. Het is immers zo dat een woning waar al werd ingebroken een groter risico loopt om een tweede keer ongewenst bezoek te krijgen.

 

Contact

Meld ieder verdachte gedraging in de straat of bij je buren! Bel 101 of 112.  

Lokale politie Zennevallei
www.lokalepolitie.be/5905
info@politiezennevallei.be
Tel. 02 363 93 00

Noodgeval? Bel 101 of 112

Nieuwsoverzicht