Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Grondwerken in Alsembergse Beemd voor een nieuw park

vr 03 mei 19
Half mei beginnen de graafwerken voor een nieuw park in de Alsembergse Beemd. Wandelaars en fietsers zullen daardoor enkele weken een omweg moeten maken, maar vanaf volgend jaar kunnen ze genieten van nieuwe paden door het park. Naast recreatie is er aandacht voor waterberging.

In deze fase vinden de grondwerken plaats. Voor de aanleg van een bufferbekken moet ongeveer 15.000 m³ grond afgevoerd worden uit de voormalige Volvo-parking.

Een nieuw te graven gracht tussen de Molenbeek en de Leuzebeek zorgt voor een bypass, zodat vissen de waterval aan de Ensdellemolen in de toekomst kunnen vermijden. Zo krijgt de vispopulatie opnieuw alle kansen.

Daarnaast komen er nieuwe poelen waar plaats is voor amfibieën en libellen.

Tijdens de ochtend- en avondspits zullen fietsers ongehinderd kunnen gebruikmaken van het pad Dam in de werfzone. Vrachtverkeer is daar dan niet toegelaten. Overdag zal er gedurende 6 weken tijdelijk een moeilijke doorgang zijn langs de werf tussen de Brusselsesteenweg en de tijdelijke brug ‘De Lambiek’. Fietsers en voetgangers dienen dan voorzichtig te kruisen.

Het wandelpad ‘Broek’ wordt afgesloten voor voetgangers en fietsers omdat hier geen veilige kruisingen met het vrachtverkeer mogelijk zijn.

Het project Alsembergse Beemd maakt deel uit van het landinrichtingsproject ‘Land van Teirlinck’. Naast een veilige fietsverbinding en ontspanningsmogelijkheden biedt het nieuwe park binnenkort een aangepaste waterberging om overstromingsrisico’s te verminderen. De werken worden gefinancierd door Vlaanderen voor € 1.160.000, de gemeente Beersel voor € 500.000 en de provincie Vlaams-Brabant € 235.000. Het project krijgt ook € 120.000 Europese steun via LIFE BELINI.


Voor meer informatie kan u terecht bij:

Raf Nilis (leidend ambtenaar) 0493 09 76 58 raf.nilis@vlm.be

Rita Vermaelen (werftoezichter) 0490 66 81 62 rita.vermaelen@vlm.be

 

 

       

   

Nieuwsoverzicht