Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Wat te doen bij warm weer

vr 20 juli 18
We verlangen met zijn allen elk jaar naar het warme weer. Maar elk jaar sterven nog honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Vaak gaat het om alleenstaande ouderen of chronisch zieken. Ga op warme dagen eens kijken of ze zich goed voelen en voldoende vocht binnenkrijgen.

Help ook jonge kinderen voldoende te drinken. Laat kinderen NOOIT achter in een geparkeerde auto, ook niet voor twee minuten.

Wees zelf ook voorbereid

Zorg dat je altijd water bij hebt. Hou de weersvoorspellingen in
de gaten. Smeer op tijd zonnecrème. Verbouw en bouw hittebestendig.

Verzorg ook jezelf

Drink voldoende, meer dan gewoonlijk. Hou jezelf en je huis koel.

Wanneer hulp zoeken?

Banale symptomen kunnen de eerste symptomen zijn van ernstige problemen. Drink dan meer water, zoek een koele plek en rust.
Bel je huisarts bij twijfel. Reageer jij of iemand anders abnormaal op warmte (kortademigheid, overvloedig zweten, …)? Bel dan meteen de spoeddienst en pas eerste hulp toe.

Probeer geen water te verspillen

e dorst lessen, afkoeling zoeken, de tuin verzorgen... Bij heel warm en droog weer verbruiken we heel veel water. Hier enkele handige tips om zuinig met dat water om te springen.

  • Even afkoelen? Neem geen bad maar een verfrissende douche. En doe dat kort en krachtig!
  • Gebruik regenwater om je bloemen en planten water te geven en doe dat bij voorkeur met de gieter in plaats van de tuinslang.
  • Let wel, regenwater is geen drinkwater. Gebruik geen regenwater om tanden te poetsen, groenten te spoelen en je te wassen. Gebruik daarvoor drinkwater, maar laat de kraan niet stromen.
  • Sla het wassen van de auto of het schoonmaken van het terras eens over of doe dit met regenwater indien je nog een voorraadje hebt.
  • Stel je grote waterverbruiken uit ( bv. bijvullen van zwembaden of regenwaterputten...).

Droogte in je tuin?

  • Besproei je gazon niet onnodig en niet op de warmste momenten van de dag.
  • Voorkom uitdroging van de bodem door het gazon te mulchen, en te harken/hakken in de moestuin.
  • Geef gericht water in plaats van de hele tuin te besproeien. Met een gieter heb je een beter zicht op de verbruikte hoeveelheid water.
  • Planten en bloemen op het terras? Gebruik geen donkerkleurige bloempotten en kies goede potaarde die het water vasthoudt.
  • Beter één keer per week langdurig water geven, dan elke dag kortstondig. Planten in potten hebben wel vaker water nodig in droge periodes.

 

Meer info? www.warmedagen.be

Nieuwsoverzicht