Oud Beersel

Brouwerij Oud Beersel, opgestart in 1882, is één van de laatste authentieke lambiekbrouwerijen die België rijk is en is bekend voor haar op ambachtelijke wijze en volgens aloude traditie gebrouwen lambiek.

Lambiek rijpt tot drie jaar op houten vaten, waarna deze tot Oude Geuze versneden wordt. Door zure krieken op lambiek te laten gisten en na hergisten op fles wordt Oude Kriek geboren. Dit uniek brouwproces met spontane gisting is mogelijk in België in de regio’s het Pajottenland, de Zennevallei en Brussel en dit door de aanwezigheid van specifieke microflora.

Door een gebrek aan opvolging in de familiale onderneming eind 2002 werden de traditionele lambiekbieren van Oud Beersel in hun voortbestaan bedreigd. Geschokt door de teloorgang van dit cultureel en historisch erfgoed werd de brouwerij in 2005 overgenomen en heropgestart met als hoofddoel de traditionele lambiekbieren en het cultureel en historisch erfgoed van Oud Beersel te beschermen voor de toekomstige generaties.

Deze traditionele lambiekbrouwerij wordt nu op hedendaagse wijze beheerd met respect voor  traditie en ambacht. Het traditionele gedeelte van het productieproces van de lambiekbieren, met name de spontane gisting, de rijping van lambiek op houten vaten en de assemblage van lambiek van verschillende vaten en jaargangen vormt het hart van de onderneming. In nauwe samenwerking met kwaliteitsvolle partners die de industriële installaties beheren wordt het productieproces vervolledigd. Door de synergie tussen ambacht en industrie biedt Oud Beersel authentieke producten van de hoogste kwaliteit aan.

Dankzij het succes van de Bersalis speciaalbieren, de hoge gistingsbieren van Oud Beersel, wordt er steeds verder geïnvesteerd in de optimalisatie van het productieproces, in de realisatie van uitdagende kwaliteitsnormen en in de infrastructuur voor de traditionele lambiekbieren van Oud Beersel om aan de steeds groeiende vraag te voldoen.

Contactgegevens

adres
Laarheidestraat 2301650 Beersel
tel.
02 363 35 80
fax
02 363 35 89
e-mail
e-mail
website
website

Contactpersoon

Naam
Christiaens Gert

Openingsuren

De winkel is elke zaterdag open van 9u tot 14u, behalve op feestdagen.

Je kan de brouwerij zowel individueel als in groep bezoeken. De brouwerijbezoeken worden georganiseerd door VZW De Geuzen van Oud Beersel.

Individueel of met een paar vrienden kan je de brouwerij op iedere eerste zaterdag van de maand van 11u tot 13u bezoeken, en dit zonder afspraak. De brouwerij is enkel gesloten op een wettelijke feestdag.

Groepen nemen best contact op met de organisatieverantwoordelijke van VZW De Geuzen van Oud Beersel. Dan kan men de rondleiding bespreken en eventueel aanpassen aan de noden.


Meer info
op www.degeuzenvanoudbeersel.be of mail naar visit@degeuzenvanoudbeersel.be.

Terug naar bedrijvengids