CIRCUS RONALDO: SWING (10+)

Deze informatie is niet meer actueel!
Tijdens het laatste weekend van maart strijkt het circustheater Circus Ronaldo neer in Beersel met hun nieuwe voorstelling SWING. Nestel je neer in hun charmante circustent, laat een zoetgevooisde stem je meevoeren naar de jaren 40 en ontdek het circus zoals niemand je het ooit eerder toonde. Tijdens het laatste weekend van maart strijkt het circustheater Circus Ronaldo neer in Beersel met hun ...

Wanneer

  • vr 27 maart 20
    Van 20.00 u tot 21.30 u
  • za 28 maart 20
    Van 20.00 u tot 22.00 u
  • zo 29 maart 20
    Van 20.00 u tot 22.00 u

Prijs

€ 20,00 (Basistarief: € 20,00; Jongeren -21 : € 10,00; Lerarenkaart: € 19,00; Mini extra ticket met code: € 19,00; Midi extra ticket met code: € 18,00; maxi extra ticket met code: € 17,00)

Waar

naam
Kasteel van Beersel
adres
Lotsestraat 651650 Beersel

Info

Tijdens het laatste weekend van maart strijkt het circustheater Circus Ronaldo neer in Beersel met hun nieuwe voorstelling SWING. Nestel je neer in hun charmante circustent, laat een zoetgevooisde stem je meevoeren naar de jaren 40 en ontdek het circus zoals niemand je het ooit eerder toonde.

Tijdens het laatste weekend van maart strijkt het circustheater Circus Ronaldo neer in Beersel met hun nieuwe voorstelling SWING. Een frisse waaier van speelse allround artiesten en muzikanten trekken al hun registers open op maat van de onvervalste swingmuziek uit de gouden jaren 40. Nestel je neer in hun charmante circustent, laat een zoetgevooisde stem je meevoeren naar de jaren 40 en ontdek het circus zoals niemand je het ooit eerder toonde. Wie wil dat nu niet zien?

De eerste voorstelling waarmee circus Ronaldo in1996 de internationale aandacht trok, is onderweg ontstaan… al spelend… Op het ritme waar een boom mee groeit. De eigenzinnige spektakelvorm groeit steeds vanbinnen uit en elke nieuwe beweging heeft diepe wortels in het verleden van hun oude familietraditie. De traditie wordt telkens opnieuw bevrucht door een veranderlijk publiek, door nieuwe spelers en door gepassioneerde medewerkers die het gezelschap verrijken, en door de sterke invloeden van het onderweg zijn.

Intussen speelt Circus Ronaldo al meer dan twintig jaar in prestigieuze theaterhuizen en op grote Circus- en Kunstenfestivals doorheen Europa en ver daarbuiten. Maar met evenveel liefde en passie spelen ze nog steeds in de kleinste dorpen van Vlaanderen. Met voorstellingen als COMMEDIANTENTHEATER, LAZZI, FILI, CIRCENSES en AMORTALE toerden ze van Reykjavik in het noorden tot Lissabon in het zuiden, van Canada tot Australië en Nieuw-Zeeland. Het gezelschap werd dan ook in 1998 uitgeroepen tot Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen.

Met de voostelling SWING creëert Circus Ronaldo een springplank voor jonge artiesten. Een nieuwe generatie van jonge circusartiesten speelt met grote dynamiek op oude ritmes en recepten van de jaren 40.

Op het internationale mimefestival van Londen werden ze in de pers benoemd als “The missing link between traditional circus and contemporary circus”. Intussen zet ook de zevende generatie kracht bij en het ensemble groeit als een boom die niet door mensen geplant werd. Een frisse dynamiek van een jonge generatie en de doorleefde wijsheid van de oudere generatie. Dit alles wordt samengebracht in een natuurlijke symbiose van spelen en leven in een bijzondere wereld. Circus Ronaldo leeft in een eigenzinnig ritme, op maat van de eenvoud en de echtheid, versterkt en omarmd door een creatieve groep van bijzondere mensen. Op de scène, in de piste, achter de schermen, in de ateliers, op de weg en achter de computer.

Geloof ons vrij, het zestal van SWING zal je niet alleen charmeren met hun humor en doldwaze fratsen, maar je ook verliefd worden op hun ongekunstelde authenticiteit.

INTERVIEW CIRCUS RONALDO:
@Danny: Jij en je broer zijn reeds de 6de generatie van circus Ronaldo. Hoe is jouw familie destijds terecht gekomen in de circuswereld?
Danny: “De overgrootvader van mijn grootvader is als 15 jarige jongen van huis weggelopen om met een Duits circus mee te trekken. Hij is daar opgegroeid eerst als stalknecht en is later een bijzonder acrobaat te paard geworden. Zo werd ook ineens voor de volgende generaties het gewone voor het ongewone omgewisseld. Hij trouwde later met een toneelactrice en zo ontstond er voor de volgende generaties een constante melange van circus en theater. “

Circus Ronaldo viel al verschillende keren in de prijzen. In februari kregen jullie nog een Ultima. Toch kan ik me voorstellen dat steeds moeilijk is geweest om als Vlaams circus te overleven in de 21 ste eeuw. Hoe heb je dat zelf ervaren? Heeft de overhandiging van de Ultima voor het gezelschap iets veranderd?
“Het is altijd wel fijn om een prijs te krijgen. Het is een soort bevestiging dat wat je doet iets te weeg brengt in een samenleving. Maar het samenzijn met een levend publiek tijdens een voorstelling is daar natuurlijk nog steeds de sterkste meter voor. Een publiek toont je elke avond wat de werkelijkheid is van je werk en je zoeken. Circus en theater zijn een krachtige beleving van het nu. De overheid in ons land heeft nooit geïnvesteerd in de circuskunst zoals ze dat wel deden voor theater, opera en dans. Het is dus zeker enorm moeilijk om circus te brengen dat niet commercieel beladen is."

Met Circus Ronaldo brengen jullie circus en theater dicht bij mekaar. Van theater wordt wel eens gezegd dat ze voedsel voor de ziel is. Welke rol zie jij weggelegd voor circus binnen een samenleving? Kan circus ook een helende werking hebben op de mens?
“Onze maatschappij is er al een tijd enorm op gespitst om een intellectuele intelligentie te activeren. Om in balans te blijven is het dan ook van groot belang om ook een emotionele intelligentie te activeren. Circus is meer voelen dan denken. Meer herkennen dan begrijpen. Circus kan dus zeker bijdragen en inspireren voor een maatschappij die in balans is en waar uiteindelijk ook de economie sterker door wordt.
Het is ook de taak van een artistiek gezelschap om datgene in mensen te activeren wat noodzakelijk is voor de toekomst. En dat is uiteraard veranderlijk. Bijvoorbeeld de constante drang naar iets nieuws dat het oude moet vervangen is intussen oubollig geworden. Meer zelfs, het leven van de mens hier op aarde wordt bedreigd door een drang naar steeds iets nieuws te willen dat het oude vervangt. Als we deze eigenschap steeds blijven doortrekken walsen we traag een eenrichtingsstraat in. Die van een onbewoonbare wereld. En het heeft ook geen zin om mensen het recycleren op leggen als er hiervoor geen diep emotioneel verlangen gecreëerd wordt. De circusartiest van de toekomst ontroert met precies datgene wat je al kende en activeert een nieuwe vorm van kijken. Elke dag opnieuw met nieuwe ogen kijken naar alles wat je gisteren met andere ogen anders zag. Dat is de werkelijke duurzame vernieuwing van morgen. Publiek dat ontroerd wordt door iets wat ze eigenlijk al zoveel keer gezien hebben.”
Alle activiteiten