JAZZLAB 2.5: STÉPHANE GALLAND & (THE MYSTERY OF) KEM

Deze informatie is niet meer actueel!
Galland, drummer van Aka Moon, komt met een eigen topproject. Hij haalt de mosterd bij andere culturen, meer bepaald de oude Egyptenaren, die een positieve connotatie gaven aan de kleur zwart (Kem). Met een droombezetting van jonge muzikanten verkent hij diverse ritmes, dansen en structuren. Meesterdrummer Stéphane Galland is een van die muzikanten die helemaal vergroeid zijn met hun ...

Wanneer

  • wo 11 december 19
    Van 20.15 u tot 21.30 u

Prijs

€ 16,00 (Basistarief: € 16,00; Jongeren -21 : € 10,00; Lerarenkaart: € 15,00; Mini extra ticket met code: € 15,20; Midi extra ticket met code: € 13,60; maxi extra ticket met code: € 12,00)

Waar

naam
CC de Meent Schouwburg
adres
Gemeenveldstraat 341652 Alsemberg

Info

Galland, drummer van Aka Moon, komt met een eigen topproject. Hij haalt de mosterd bij andere culturen, meer bepaald de oude Egyptenaren, die een positieve connotatie gaven aan de kleur zwart (Kem). Met een droombezetting van jonge muzikanten verkent hij diverse ritmes, dansen en structuren.

Meesterdrummer Stéphane Galland is een van die muzikanten die helemaal vergroeid zijn met hun instrument. Hij begon te drummen op driejarige leeftijd en speelde als tiener al met nationale toppers. Meest bekend is hij van Aka Moon, dat hij met Fabrizio Cassol en Michel Hatzigeorgiou oprichtte in 1992, en waar hij zijn intussen legendarische technische bagage in kwijt kan. Galland is een muzikant voor wie spelen met ritme gewoon de natuur is. Ritme staat ook centraal bij Kem, dat hij voorstelt met een jonge, tot de verbeelding sprekende band. Je hoeft bij Kem niet alles te vatten om te voelen waar hij heen wil: ritme op een frisse manier invullen. De composities teren op patronen die soms voorzien worden van een knetterende levendigheid of, net andersom, een soort van lome groove uitstralen.

Galland doet een beroep op een stel jonge kleppers uit 'zijn' stad Brussel: tenorsaxofonist Sylvain Debaisieux (Lynn Cassiers' Imaginary Band, Pentadox,…), pianist Bram De Looze (Labtrio, Verheyen-De Looze-Baron,…), en de jonge Italiaanse bassist Federico Stocchi (The Awkwords). Op het album kwam er ook nog Ravi Kulur bij op Karnatische fluit.

Er is een duidelijke link met het Oosten, maar ook net zo goed een verwantschap met Afrikaanse muziek en, net als bij Aka Moon, de wereld van fusion en M-Base. De composities staan garant voor een muzikale reis die twee parallelle sporen combineert: het samenspel klinkt organisch en haast achteloos, maar is tegelijkertijd enorm strak, met gemillimeterd, ultra-precies drumwerk. Andere stukken krikken het tempo wat op, met soms hoekige ritmes en hypnotiserende wentelbewegingen die verwant zijn aan die markante drive van Steve Colemans bands. Wanneer visie, verbeelding en vermogen op één lijn staan, kan er iets bijzonders ontstaan. Anno 2019 staat Galland nog altijd garant voor een wervelend spektakel met internationale allure.
Alle activiteiten