FILM: FREE SOLO

Deze informatie is niet meer actueel!
FREE SOLO is een visueel verbluffende documentaire over de eerste man die El Capitan beklom zonder veiligheidsuitrusting. Wat Tom Waes maar heel moeizaam lukte in TOMTESTEROM doet Honnold in minder dan 4 uur en zonder touwen. Een documentaire die het woord 'adembenemend' zijn betekenis teruggeeft. Alex Honnold is een legende in het zogenaamde free-solo klimmen: het bergklimmen zonder touw of ...

Wanneer

  • zo 2 juni 19
    Van 20.00 u tot 21.50 u

Prijs

€ 6,00 (Basistarief: € 6,00; Filmpas: € 5,00)

Waar

naam
CC de Meent Schouwburg
adres
Gemeenveldstraat 341652 Alsemberg

Info

FREE SOLO is een visueel verbluffende documentaire over de eerste man die El Capitan beklom zonder veiligheidsuitrusting. Wat Tom Waes maar heel moeizaam lukte in TOMTESTEROM doet Honnold in minder dan 4 uur en zonder touwen. Een documentaire die het woord 'adembenemend' zijn betekenis teruggeeft.

Alex Honnold is een legende in het zogenaamde free-solo klimmen: het bergklimmen zonder touw of enige andere vorm van beveiliging. En dat op grote hoogten, waardoor elk klein foutje letterlijk fataal kan zijn. Op zijn 30ste heeft Alex alle uitdagingen overwonnen, behalve die ene: de beklimming van El Capitan, de legendarische bergwand in het Yosemite National Park. In deze razend knappe film volgt filmmaker Jimmy Chin Alex in de voorbereidingen naar deze laatste grote uitdaging.

FREE SOLO is een visueel verbluffende documentaire over de eerste man die El Capitan beklom zonder veiligheidsuitrusting. Met andere woorden, wat Tom Waes maar heel moeizaam lukte in het derde seizoen van TOMTESTEROM doet Honnold in minder dan 4 uur en zonder touwen.
Chin, zelf ook een fervente klimmer, houdt zich vooral bezig met het stuntgehalte van de film. Het risico is er immers niet enkel voor Honnold, maar ook voor de cameracrew die met hem mee klimt (weliswaar mét veiligheidsuitrusting). Vasarhelyi raakte dan weer gefascineerd door de menselijke kant van het verhaal: Honnolds relatie met zijn vriendin Sanni McCandless. Bovendien staan beide regisseurs voor een moeilijke ethische kwestie: wat als het ergste gebeurt en Honnold valt?

Over FREE SOLO

De toeschouwers krijgen met Sanni iemand waarmee ze zich kunnen identificeren, want met Alex is dat schier onmogelijk. We delen haar angst en proberen met haar om haar geliefde te begrijpen. Op die manier transformeert Free Solo van een indringende studie van een perfectionist tot een door en door menselijke verhaal. (Vertigo – Chris Craps)

Knap is dat FREE SOLO aanvoelt als een spannende speelfilm, terwijl de informatieve waarde van een documentaire gewoon behouden blijft. (Filmtotaal – Frank Stol)

Elke berg heeft wat klimmers noemen een sleutelpassage, net als elke goede film. Het moment dat alles samenvat. Maar in de klimmersfilm FREE SOLO speelt de sleutelscène zich niet af op de berg – en dat is wat hem zo goed maak. (De Morgen – Toine Heijmans)
Alle activiteiten