35e LEWE-TOCHT - Wandelclub Sint-Pieters-Leeuw vzw.

Deze informatie is niet meer actueel!
35e LEWE-TOCHT De mooiste bloemenwandeling van het land ZONDAG 5 MEI 2019 te HUIZINGEN Unieke Alpentuin met bloeiende azalea's Het Hallerbos met geurende hyacinten Met de medewerking van het Provinciebestuur Vlaams Brabant Starturen: vanaf 8 uur tot 15 uur op zondag 5 mei 2019 Afstanden: 5 - 11 – 17 – 20 – 21 - 28 – 30 - 38 km Parkoers: De 8 afstanden lopen door het prachtige Provinciedomein ...

Wanneer

  • zo 5 mei 19
    Van 00.00 u tot 23.59 u

Prijs

€ 1,50 (Basistarief: 1,50 €)

Waar

naam
Zaal Centrum
adres
Menisberg 71654 Huizingen

Contact

Telefoon
02 377 68 15
e-mail
wandelclubspl@gmail.com
website
http://www.wandelclubspl.be

Info

35e LEWE-TOCHT

De mooiste bloemenwandeling van het land

ZONDAG 5 MEI 2019

te HUIZINGEN

Unieke Alpentuin met bloeiende azalea's

Het Hallerbos met geurende hyacinten

Met de medewerking van het Provinciebestuur Vlaams Brabant
Starturen: vanaf 8 uur tot 15 uur op zondag 5 mei 2019Afstanden: 5 - 11 – 17 – 20 – 21 - 28 – 30 - 38 kmParkoers:De 8 afstanden lopen door het prachtige Provinciedomein van Huizingen met zijn bloeiende Alpentuin.

Vanaf 11 km wandel je verder langs holle wegen, glooiende en kronkelende paadjes door het Begijnenbos, de Solheide, het Krabbos, langs de Kapittelbeek en de Molenbeek met zijn oevers vol geurende daslook.

In de rustpost van Dworp hebben de wandelaars de keuze uit twee lussen om hun wandeling uit te breiden tot 38 km. De 21, 28, 30 en 38 km leiden naar het Hallerbos, een betoverende lus met bloeiende boshyacinten.

De jaarlijkse lentetocht start dit jaar opnieuw vanuit Huizingen, een deelgemeente van Beersel, in de Groene Gordel rond de hoofdstad en meer bepaald in de Zennevallei. Dit is de streek tussen het Zoniënwoud en de rivier de Zenne. Het landschap is heuvelachtig en doorsneden door talrijke beken en holle wegen. Het is ook een bosrijk gebied. Het grootste bos ervan is zeker Hallerbos met zo'n 600 ha oppervlakte. Dit bos maakte in de oertijd deel uit van het grote “Kolenwoud”, waaronder ook het Zoniënwoud en andere bossen uit de streek behoren. Het Hallerbos is tot ver buiten de landsgrenzen bekend om zijn immense tapijten van geurende, wilde hyacinten die bloeien eind april, begin mei. Dit schitterende, blauwe tapijt is weggelegd voor de wandelaars die kiezen voor de afstanden vanaf 21 km.De absolute blikvanger van deze tocht is ongetwijfeld het Provinciedomein van Huizingen. De parking, op slechts 400 m van de startzaal verwijderd, biedt plaats aan 800 wagens. Het park heeft een oppervlakte van 91 ha en is grotendeels bebost. Je vindt er percelen met bloeiende lentebloemen, een blindentuin, een roeivijver, een zwembad, een klein dierenpark, een hertenweide en verschillende speeltuinen. Een ideale bestemming voor groot en klein. Het kasteel zorgt voor het sprookjesachtige karakter van het geheel. Ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling '58 in Brussel ontwierp landschapsarchitect Paul Dewit een rotstuin in het provinciedomein van Huizingen. Kenmerkend voor het ontwerp was de wilde natuur met waterpartijen en een unieke alpiene plantencollectie. Na meer dan 50 jaar was het echter nodig om de tuin te restaureren. Deze werken zijn nu succesvol afgerond zodat de unieke rotstuin van 5 hectare weer schittert en toegankelijk is voor het publiek zoals weleer. Het Provinciedomein is sinds 2017 ook een attractie rijker. Om de toekomst van het Brabants trekpaard veilig te stellen worden er in het domein drie trekpaarden (Christa, Jérome, Jarca en veulen) ingezet in de publiekswerking. De paarden zullen kunnen bewonderd worden bij het ophalen van vuilnis, bij het water geven aan de planten, bij het slepen van bomen, bij het werken op het veld of op de weide.


Tussen het Provinciedomein en het Hallerbos worden de andere afstanden uitgetekend. Het landschap bestaat er uit een lappendeken van weilanden, akkers en bosjes met links en rechts kabbelende beekjes. Door de vele hellingen krijgt de streek ook wel eens de naam van Brabantse Ardennen.De wandelaars van de 5 km blijven in het Provinciedomein en kunnen genieten van al het moois dat dit park te bieden heeft. Deze lus is geschikt voor rolwagens.Vanaf 11 km wandel je naar de rustpost van Dworp langs holle wegen, glooiende en kronkelende paadjes door het Begijnenbos, de Solheide en langs de Molenbeek. Na de rustpauze keer je terug naar de startzaal via het Provinciedomein door het Krabbos en langs de Kapittelbeek. Deze lus van 11 km gebruiken wij als basisomloop voor de langere afstanden. In de rustpost van Dworp hebben de wandelaars de keuze uit 2 lussen met eigen accenten en karakter:Lus van 9 km naar “Zevenbronnen” in Sint-Genesius-Rode. Wandelen langs de oevers van de Molenbeek en de Zevenbronnenbeek, langs de “Grootheide”, de “Rilroheide” en door het “Molenveld” tot aan de vijvers van “Zevenbronnen”. Omzwerving rond de vijvers en bossen en terug naar Dworp via rustige wegen op het grondgebied van Braine-L'Alleud. Totaal: 20 km. Deze lus kan ook ingekort worden door de wandelaars tot 6.5 km. Totaal: 17 km.
Lus van 10 km naar het Hallerbos, onze jaarlijkse klasssieker. Wandelen op een stukje van het volledig vernieuwde Hendrik Consciencepad langs de “Kapittelbeek” (ook “Steenputbeek” genaamd) naar het hartje van het Hallerbos met zijn tapijten van geurende wilde hyacinten, tot zover het oog reikt. Terugkeer naar de controlepost via de “Kruisberg”, het “Tranendal”, “Dries” en het “Keldergat”. Het Hendrik Consciencepad is het allereerste toeristisch beschreven pad in Vlaanderen. Het dateert van 1935 en is 12 km lang en loopt van Halle naar Beersel. Totaal: 21 km.


De combinatie van deze 2 lussen onderling biedt de wandelaar nog de mogelijkheid om zijn wandeling uit te breiden tot een parkoers van 30 km.De lus naar het Hallerbos kan ook nog verlengd worden met een parkoers richting de rustpost in Essenbeek (Halle). De afstand van Dworp tot de rustpost is 6 km. Hiervoor verlaten wij het Hallerbos via de “Hogebermweg”, de “Floere” en bereiken wij de rustpost aan de kerk van Essenbeek.

Na de welverdiende rust keren wij terug naar Dworp via het “Warandepark”, het “Maasdalbos” in Lembeek, de “Pipaanshoek” en het Hallerbos. De afstand van de rustpost in Essenbeek tot Dworp is 12 km. Halfweg zijn er openbare toiletten voorzien aan het jachtpaviljoen in het Hallerbos.

Het “Warandepark”: Begin jaren '90 was dit nog een groot maïsveld. Nu is het omgetoverd tot een prachtig natuurpark in hartje Essenbeek. Wandelen, picknicken, ravotten in de natuur, kampen bouwen of gewoon genieten. Een overdonderd mooi park waar je je fantasie de vrije loop kan laten gaan.
Het “Maasdalbos”: het gebied is opengesteld voor het publiek. Het natuurgebied Maasdalbos heeft ooit ook deel uitgemaakt van het Kolenwoud. Het werd voor de eerste maal schriftelijk vernoemd in 1278. Het werd gekapt, begraasd, herplant en in 1906 aangekocht en ingericht door de stad Halle als waterwinningsgebied. In het Maasdalbos ontspringt de Maasdalbeek, die verder door het natuurgebied Berendries naar het kanaal Brussel-Charleroi loopt. Het bos en de omliggende percelen maken sinds 1983 deel uit van een beschermd landschap. Dit om te vermijden dat de vroegere zandgroeven als stort zouden worden gebruikt. Zij werden 30 jaar geleden opnieuw beplant. In 2009 werd het Maasdalbos erkend als natuurgebied en het wordt sindsdien beheerd door Natuurpunt Halle.
Plan Boommarter: Hallerbos, Maasdalbos, Lembeekbos, Berendries, Malakoffdomein, Kasteelpark Lembeek en Warande zijn natuurpareltjes om trots op te zijn. Plan Boommarter wil bewoners en bezoekers verbinden met deze verrassende en afwisselende streek. Samen werken we om typische kenmerken van de streek te versterken, zoals bos, houtkanten, knotbomenrijen en hoogstamboomgaarden. Zo krijgen heel wat dieren een groter leefgebied en werken wij concreet aan de Europese natuurdoelen. Boommarters zijn er nog niet. Maar met de vele natuur- en landschapsacties is de kans groot dat dit klauterend zoogdier zich op termijn in onze bossen komt vestigen . . .
De wandelaars die het volledig uitgestippelde parkoers willen afleggen kiezen voor de wandeling van 38 km.De mooiste plekjes van de omgeving zijn verwerkt tot een harmonisch geheel, waar elke wandelaar en natuurliefhebber enthousiast terugkeert.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Alle activiteiten