FILM: CAPHARNAÜM

Deze informatie is niet meer actueel!
In de rechtbank staat Zain, een 12-jarige jongen, voor de rechter. Op de vraag van de rechter: “Waarom klaag je je ouders aan?”, antwoordt Zain: “Omdat ze me op de wereld gezet hebben!”. Een onwaarschijnlijk verhaal van een kind dat rebelleert tegen het leven dat hem opgelegd wordt. De kleine Zain probeert zijn ouders in een rechtbank aan te klagen voor een simpele maar hartverscheurende ...

Wanneer

  • zo 7 april 19
    Van 20.00 u

Prijs

€ 6,00 (voorverkoop: € 6,00; Filmpas: € 5,00)

Waar

naam
CC de Meent Schouwburg
adres
Gemeenveldstraat 341652 Alsemberg

Info

In de rechtbank staat Zain, een 12-jarige jongen, voor de rechter. Op de vraag van de rechter: “Waarom klaag je je ouders aan?”, antwoordt Zain: “Omdat ze me op de wereld gezet hebben!”. Een onwaarschijnlijk verhaal van een kind dat rebelleert tegen het leven dat hem opgelegd wordt.

De kleine Zain probeert zijn ouders in een rechtbank aan te klagen voor een simpele maar hartverscheurende reden: zijn onmogelijke leven in de sloppenwijken van Beiroet.

De 12-jarige jongen is genoodzaakt voor zijn leven en familie te vechten. Hij verkoopt drankjes op straat, steelt te pas en te onpas en beschermt zijn 11-jarige zus Sahar tegen sinistere mannen. Als Zain weet te vluchten komt hij terecht in een kuststadje. Ook hier probeert hij – omgeven door kleurrijke figuren in dezelfde erbarmelijke omstandigheden – het hoofd boven water te houden.

De Libanese actrice en regisseuse Nadine Labaki weet met CAPHARNAÜM een ongekend melodrama af te leveren. Haar manier van regisseren is bovenal verrassend gedurfd: ze omarmt niet alleen een ingenieuze flashback-structuur, maar gebruikt ook voornamelijk non-professionele acteurs die voor aanvang van de film het tragische leven leidden dat ze zo scherp verbeeldt. Deze aanpak werpt vruchten af, zo blijkt uit de Prijs van de Jury die de film ten deel viel op het afgelopen Filmfestival van Cannes.

CAPHARNAÜM brengt een ongemakkelijke waarheid aan het licht: niet ieder mens heeft een bestaansreden. Een must-see voor iedereen die onrecht een naam wil geven.

Over CAPHARNAÜM

CAPHARNAÜM, die in Cannes de Prijs van de Jury kreeg, is een wonderlijke oefening in empathie, zowel narratief als cinematografisch. Door de camera meestal net boven het hoofd van de jonge protagonist te houden, zit je in zijn wereld. Door de jonge acteur alle ruimte te geven om zelf beslissingen te maken zit je in zijn hoofd. En door daarnaast ook oog te hebben voor de complexe realiteit van een stad als Beiroet én haar inwoners, bewijst Labaki dat de vergelijkingen met neorealistische meesters als Vittorio De Sica helemaal niet zo vergezocht zijn. Integendeel. (De Morgen – Ben Van Alboom)

Het uitgangspunt van CAPHARNAÜM, dat zich laat vertalen als 'chaos', is indrukwekkend. Het verhaal doet enigszins denken aan SLUMDOG MILLIONAIRE, waarin het zware leven dat kinderen in armoede moeten doorstaan ook aan de kaak werd gesteld. Het doet weinig af aan deze film, die veel nadruk legt op het leven van Zain op straat. (Filmtotaal – Jim Pedd)
Alle activiteiten