FILM: THE HAPPY PRINCE

Deze informatie is niet meer actueel!
Genoemd naar het gelijknamige sprookje van Oscar Wilde, is dit een deels in België opgenomen biopic over de laatste jaren van de Britse succesauteur. We volgen Wilde nadat hij de gevangenis Reading Goal verlaat en naar Parijs vertrekt. Aan het einde van de 19e eeuw is dandy Oscar Wilde de lieveling van de Londense samenleving - geestig, humoristisch en provocerend. Zijn open homoseksualiteit ...

Wanneer

  • zo 13 januari 19
    Van 20.00 u

Prijs

€ 6,00 (voorverkoop: 6.00 €; Filmpas: 5.00 €)

Waar

naam
CC de Meent Schouwburg
adres
Gemeenveldstraat 341652 Alsemberg

Info

Genoemd naar het gelijknamige sprookje van Oscar Wilde, is dit een deels in België opgenomen biopic over de laatste jaren van de Britse succesauteur. We volgen Wilde nadat hij de gevangenis Reading Goal verlaat en naar Parijs vertrekt.

Aan het einde van de 19e eeuw is dandy Oscar Wilde de lieveling van de Londense samenleving - geestig, humoristisch en provocerend. Zijn open homoseksualiteit is echter te veel voor de tijd waarin hij leeft en hij wordt naar de gevangenis gestuurd. Verarmd en fysiek verzwakt ten tijde van zijn vrijlating, gaat hij in ballingschap in Parijs.

Na een halfslachtige poging om zich te verzoenen met zijn vrouw, hervat hij zijn relatie met de jonge Lord Douglas, die hem in een totale ramp stort. Hij heeft alleen nog zijn fantasierijke verhalen over, waarmee hij de genegenheid van twee straatjongens wint. Ondersteund door trouwe vrienden die hem proberen te beschermen tegen zijn eigen excessen, slaagt hij erin zijn charme en ironie tot het bittere einde te behouden.

Over THE HAPPY PRINCE

THE HAPPY PRINCE is een grimmig en bedwelmend kunstenaarsportret over Oscar Wilde. Regisseur Everett deinst er niet voor terug van Wilde een soms onuitstaanbare narcist te maken. Vanwege het onrecht dat Wilde werd aangedaan, is het evenwel makkelijk om met hem te sympathiseren en tenminste enig begrip op te brengen voor zijn roekeloze, zelfdestructieve gedrag. Intrigerend ook hoe Everett, die Wilde eerder al op de bühne vertolkte, hem nu eens neerzet als een dwingende kolos, dan weer als vaal schrikbeeld van zichzelf. Niet alles werkt. Soms geven de dialogen de plot een houterig zetje. Het voelt inconsistent dat herhaaldelijk wordt uitgeweken naar het perspectief van anderen, onder wie Wildes verbitterde ex-echtgenote Constance (Emily Watson). Niettemin is THE HAPPY PRINCE een geslaagd, even grimmig als bedwelmend kunstenaarsportret geworden, dat fraai afsteekt tegen de brave kost die binnen het kostuumgenre maar al te vaak wordt geserveerd. (Kevin Toma - De Volkskrant)
Alle activiteiten